Rollenspel omvat vele verschillende typen spel. Binnen het spel kan een confrontatie best eens uitlopen tot een duel of grootschalig gevecht. Om het spel zo leuk, prettig en vooral veilig mogelijk te maken, dien je rekening te houden met onderstaande regels voor veilig vechten.

Larpwapens
De wapens die tijdens een gevecht gebruikt mogen worden zijn larp wapens. Deze speciale wapens moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen, zoals aangegeven op de website.
De verantwoordelijkheid van de staat en veiligheid van de wapens die je hanteert ligt bij jezelf. Iedereen is zelf verantwoordelijk om het spel veilig te houden. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om dit regelmatig te (laten) controleren. Mocht je twijfelen aan de veiligheid van een van je wapens, dan worden aan het begin van een evenement door de organisatie één of meerdere personen aangewezen die bereid en kundig zijn om je wapen op veiligheid te controleren. Daarnaast houdt ook de organisatie zich het recht voor om je wapens te controleren op veiligheid. Wanneer een wapen niet door de controle komt is het niet toegestaan dit wapen op een Charm evenement te gebruiken.

De hoofdregel is dat gevechten en confrontaties theatraal en gecontroleerd uitgespeeld worden, met aandacht voor je eigen veiligheid en die van anderen. Hoe theatraler en gecontroleerder acties uitgevoerd worden hoe meer er (met gezond verstand) uitgespeeld kan worden.
De enige zaken die per definitie niet mogen op Charm zijn:
● Slagen naar, of op het hoofd, hals, nek en kruis;
● Slagen op de borsten bij vrouwen;
● Schieten van (kruis)boog pijlen binnen vijf (5) meter van het slachtoffer;
● Schieten van (kruis)boog pijlentijdens schemer of donker.

Veilig vechten training en uitleg
Niet iedereen is even ervaren met larp gevechten. Aan het begin van een evenement is er altijd de mogelijkheid om aanvullende uitleg of training te krijgen betreffende veilig vechten. Het bestuur zal hiervoor een ervaren persoon aanwijzen. Ben je nieuw of onervaren met larp gevechten, meld dat dan zodat het bestuur kan kijken in welke vorm de uitleg het beste plaats kan vinden.

Ongewapend vechten
Met veilig vechten hou je altijd rekening met de grenzen van anderen. Fysiek contact wordt niet door iedereen gewaardeerd. (ongewapend vechten met handen en voeten, met elkaar over de grond rollen, etc) Dit soort acties kunnen alleen wanneer je de andere persoon en zijn of haar grenzen goed kent, en dit met elkaar hebt besproken. Blijf altijd alert, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Problemen
Indien je het vermoeden hebt dat iemand zijn treffers (verwondingen) niet neemt, te hard slaat, of onveilig vecht, spreek die persoon daar dan op aan. Kom je er gezamenlijk niet uit, meldt het dan aan een spelleider of bestuurslid. Ga in ieder geval niet harder slaan ter compensatie. Door heroïsch, veilig en mooi te vechten zet je een goed voorbeeld dat anderen kunnen volgen.